Надрукувати
Перегляди: 3332

Сьогодні, 11 грудня, у світі відзначають Міжнародний день гір, встановлений за рішенням 57-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року.

Гори займають близько 1/4 поверхні планети і є домівкою для майже 12% населення. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Це – заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води усіх основних річок Землі.

Гори дають прісну воду, енергію та продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше. При цьому гірські райони є надзвичайно вразливими під дією змін клімату, вирубки лісів, деградації ґрунтів та інших катастроф. Погіршення стану навколишнього середовища призводить до посухи, зсувів, обвалів та інших стихійних лих в горах, тому так важливо привертати увагу світової спільноти до цих проблем для збереження гір.

На території Україниє Карпатські гори (найвищою є гора Говерла, висота якої 2061 метр) та Кримські гори (найвища вершина – гора Роман-Кош висотою 1945 метрів). 

З нагоди Міжнародного дня гір бібліотека Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини підготувала інформаційно насичену книжкову виставку, яка експонується у відділі обслуговування читачів.

Запрошуємо всіх до перегляду.

ab604

 

powered by social2s