Надрукувати
Перегляди: 540

14 жовтня українці святкують День українського козацтва. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Ще з давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. Недарма на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Інформаційно-бібліографічний відділ запрошує до перегляду рекомендаційного списку літератури на тему: «Без сім'ї та свого роду – немає нації народу».

Переглянути

63

 

powered by social2s