Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    У 2018 році виповнюється 100 років з дня виходу у світ збірки Павла Тичини «Сонячні кларнети».

    «У світі «Сонячних кларнетів» людину було

    возвеличено в космічному масштабі,там

    існувала гармонія людини і всесвіту... »

    (В. Стус)

    Павло Григорович Тичина (1891-1967) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч. Народився в с. Піски Чернігівської області в родині дяка. Отримав музичне виховання, грав на флейті, гобої, кларнеті, бандурі, піаніно. Навчався у Чернігівській духовній семінарії, у Київському комерційному університеті, який не закінчив у зв’язку з революцією. Працював у хорі (солістом, диригентом), у газеті «Нова рада» (1917), у журналі «Літературний вісник» (1918-1919), лауреат Шевченківської премії (1962). Знав майже 20 іноземних мов, зокрема – вірменську, грузинську, арабську, турецьку, єврейську. Перший вірш «Блакить мою душу обвіяла» написав 1907 року. Музична обдарованість знадобилася йому у поетичній творчості, адже у багатьох віршах поет застосовував музичний спосіб літературного письма.

    «Сонячні кларнети» - один з найкращих здобутків поета на шляху творчої реалізації. У книзі відображено його експерименти зі словом, із піснею, із розмірами та стилями. У збірці автор створив власний поетичний стиль, який отримав назву – «кларнетизм». Кларнетизм – це світоглядна естетична концепція Павла Тичини, унікально виражена за допомогою поетичних засобів (асонанс, алітерація, епітети, метафори).

    Перша друкована збірка поезій вийшла у київському видавничому товаристві «Сяйво» тиражем 1000 примірників.

    До неї увійшли 44 оригінальні поезії, серед яких: «Гаї шумлять», «Арфами, арфами…», «По хліб ішла дитина», «По блакитному степу» та ін. Публікацією збірки поет здобув загальне визнання читачів і критиків.

    У нашій книгозбірні представлено велика кількість творів письменника, зокрема і збірка «Сонячні кларнети».

    Всіх любителів художнього читання запрошуємо до прочитання творів Павла Тичини!

     

     

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu