Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    У 2018 році минає 220 років з дня виходу у світ «Енеїди» Івана Котляревського – українського письменника, драматурга, першого класика нової української літератури.

    «Світове письменство знає чимало травестійних «енеїд», але тільки українська «Енеїда» Котляревського «має самостійну й оригінальну вартість»... Секрет її довговічності — в іс­крометному гуморі, у майстерному використанні лексичних багатств української мови...»

    (Альфред Єнсен, шведський учений)  

    Іван Петрович Котляревський (1769-1838) народився 9 вересня 1769 року в Полтаві, в родині дрібного чиновника. З 1780 року маленький Іванко почав навчатися в Полтавській духовній семінарії. Особливо старанно й наполегливо осягав хлопець гуманітарні дисципліни: піїтику, риторику, філософію, латинську, грецьку, французьку, німецьку мови. З інтересом знайомиться з античною літературою, перекладає Горація, Овідія, Вергілія. Протягом 1806 - 1812 pp. брав участь у російсько-турецькій війні. У 1818 - 1821 pp. Іван Котляревський працював директором Полтавського театру. Сприяв викупу з кріпацтва актора Михайла Щепкіна. Іван Петрович Котляревський помер 10 листопада 1838 року. Похований у Полтаві.

    Творча спадщина Івана Котляревського — це поема «Енеїда», п’єси «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник», та інші. Але найвідомішим твором письменника стала, безперечно, поема «Енеїда». Над «Енеїдою» письменник працював близько 30 років (з перервами). Його поема «Енеїда» (1798) стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Іван Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови.

    У нашій бібліотеці знаходиться велика кількість творів письменника, зокрема і поема «Енеїда». Всіх поціновувачів художнього слова Івана Котляревського запрошуємо до прочитання поеми!

    eneida

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu