Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    З 25 по 31 жовтня 2021 року в світі проходить Міжнародний тиждень відкритого доступу (Open Access Week). Його гасло: «Це важливо – як ми відкриваємо знання: справедлива участь». Метою цього тижня є об’єднання знань і мобілізація громадянського суспільства для забезпечення вільного та рівного доступу до освітніх ресурсів і результатів наукових досліджень між науковцями з розвинених країн та країн, що розвиваються.

    Бібліотекарі інформаційно-бібліографічного відділу приєдналися до світової спільноти Open Access Ukraine та долучилися до вебінару організованого компанією "Clarivate", Національним університетом "Києво-Могилянська академія", Національним технічним університетом "Харківський політехнічний інститут" та Одеською національною академією харчових технологій«Відкритий доступ, відкрита наука, відкриті дані: сучасні виклики».

    77

    Бібліотекарі у всьому світі є активними прихильниками відкритого доступу, адже саме вільне отримання інформації — це найважливіший принцип роботи книгозбірень. Це дозволяє прибрати як цінові, так і правові бар'єри, що підривають зусилля бібліотек у наданні доступу до наукової інформації. Тому багато бібліотечних асоціацій та інших професійних об'єднань підписали угоди про спільний доступ.

    Особливу увагу доповідачі приділили використанню інституційних репозитаріїв,  як осередків вільного доступу до інформації. Слід зазначити, що реалізуючи політику відкритого доступу, ще з 2013 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини створено Інституційний репозитарій. Даний електронний архів накопичує, систематизує, зберігає документи наукового, освітнього та методичного призначення, створені працівниками будь-якого структурного підрозділу, аспірантами чи студентами університету, шляхом їх архівування та самоархівування, а також надає до них постійний безкоштовний повнотекстовий доступ через Інтернет.

    Особливу цікавість викликав проект Національного університету "Львівська політехніка" – "Відкриті практики, прозорість та доброчесність для сучасної вищої школи (OPTIMA)". Його метою є впровадження ідей та практик Відкритої науки в Україні для покращення якості освітніх послуг.

    Бібліотекарі розглянули основні проблеми наукометрії і можливі шляхи їх вирішення, а також дізналися, які перешкоди стоять на відкритості науки в Україні, поглянувши на них крізь призму Web of Science.

    Працівники інформаційно-бібліографічного відділу вдячні організаторам за можливість долучитися до даного заходу.

    78

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu