Людям з порушеннями зору
    A+ A-

        24 квітня в читальному залі № 2 відбувся майстер-клас з писанкарства на тему: «Писанка – це неповторне багатство»,організований бібліотекарями Наукової бібліотеки для студентів та викладачів УДПУ імені Павла Тичини. Метою даного заходу є збереження та розвиток писанкарства народними майстрами, які з покоління в покоління переносять закодоване письмо на добро і щастя, залучають молодь та дітей до вивчення прадавніх звичаїв українського народу.

     

        В очікувані Великоднього свята ми вирішили опанувати мистецтво писанкарства. Викладач кафедри образотворчого мистецтва Семенова Олена Віталіївна допомогла реалізувати нашу ідею.

     

        Розмальовувати писанки майстриня радить лише з наповненим яйцем, адже воно є символом життя. Вона стверджує: «Малюючи писанки, наші предки на яйцях замальовували бажання – ці візерунки унікальні, адже кожен мав сакральне значення, своєрідну форму молитви».

     

        Для того, щоб писанка збереглася довше , запікати яйця потрібно ще перед розписуванням. «Це своєрідний тест, чи яйце добре. Погані тріскаються або через пори починає проступати білок. А писанки на яйцях, які пройшли такий тест, зберігаються десятиліттями», - радить Олена Віталіївна.

     

        Майстриня наголошує, що писанкарство – це особливий вид мистецтва. «Ми навіть не знаємо, коли точно воно зародилось. Писанки писали і серби, і поляки, і чехи, і, навіть, французи, але у багатьох народів цей вид мистецтва зник. Вони втратили ту символічну писанку із сакральним значенням, яке вкладаємо в неї ми», – підсумувала вона.

     

         Присутні на майстер-класі не лише розмальовували писанки, а й слухали історичну довідку про давній звичай розписування писанки перед Великоднем, значення писанки для української родини, традиційні і нетрадиційні способи оздоблення яєць, ознайомились зі зразками писанок різних регіонів України. По завершенні майстер-класу кожен його учасник тримав у своїх руках власне творіння – писанку-оберіг.

     

                                                                  Вдягла весна мережану сорочку ,

                                                                  Умившись і звільнившись від турбот,

                                                                  І підіймає волошкові очі До вищих,

                                                                  до церковних позолот.


                                                                  Великдень всіх нас на гостини просить,

                                                                  Малює сонце полотно небес,

                                                                  І писанку,як усмішку підносить,

                                                                  Христос Воскрес !

     

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu