Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    Кропивницький Марко Лукич народився 22 травня 1840 року в селі Бежбайраки на території сучасної Кропивницької області, помер 21 квітня 1910 року в Херсонській області. Початкову освіту здобув у приватній школі шляхтича М. К. Рудковського в слободі Олександрівка. 1856 року із похвальною грамотою закінчив трикласне повітове училище в м. Бобринці. Служив там же у повітовому суді. З юнацькими роками Кропивницького пов'язані його перші згадки про театр, який зрідка гастролював і в Бобринці. Саме приїжджі актори привернули увагу юнака до мистецтва сцени. 

    У 1881 році М. Кропивницький разом з антрепренером Г. Ашкаренком заснував у Кременчуці першу українську професійну трупу, що швидко здобула популярність в Україні та за її межами й увійшла в історію вітчизняної культури під назвою «театр корифеїв». Згодом М. Кропивницький виходить з цієї трупи і організовує нову, яка за довгі роки свого існування стала школою для багатьох славетних діячів українського театру. І навіть  сьогодні не сходять зі сцени його класичні драми і комедії: «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Доки сонце зійде, роса очі виїсть» та ін. Актор створив чимало сценічних образів на власному драматургічному матеріалі, а також за творами інших авторів.

    М. Кропивницький відомий не лише як видатний драматург, театральний діяч, письменник, актор, режисер, він також є автором ряду музичних творів, які відзначаються високою професійністю та мелодійністю.

    Інформаційно-бібліографічний відділ запрошує до перегляду рекомендаційного списку літератури на тему: «180 років від дня народження Марка Лукича Кропивницького».

    Переглянути

    ab444

     

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu