Людям з порушеннями зору
    A+ A-

    Бій під Крутами 29 січня 1918 року був одним з епізодів Першої російсько-української війни. 24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач. Оборона цього міста є однією з героїчних і маловідомих сторінок в історії визвольної боротьби українського народу.

    Радянське військо вело наступ на Київ з боку Бахмача. Українські війська змушені були залишити Бахмач і відступити до станції Крути. Цей бій тривав між 4-ох тисячним підрозділом російської Червоної Гвардії та загоном із київських курсантів новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців і козаків «Вільного козацтва», що нараховував близько чотирьох сотень вояків.

    Командир студентської сотні сотник Омельченко був тяжко поранений. Він помер дорогою до Києва. Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили.

    У бою під Крутами захисники виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога. Затримка більшовицьких військ дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, яким УНР визнавалася незалежною державою.

    Сучасників особливо вразило поховання 27 сильних в повному розквіті сил юнаків, які під час відступу, заблукавши у темряві, потрапили в полон до більшовиків і були ними страчені. Їхні тіла перепоховали в Києві біля Аскольдової Могили. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

    З нагоди Дня пам’яті героїв Крут читальний зал №3 бібліотеки УДПУ імені Павла Тичини запрошує всіх бажаючих до ознайомлення із книжковою виставкою «Тут України юнь свята за Україну полягла», яка нараховує низку книг, що висвітлюють тогочасні події.

    ab639

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu