Людям з порушеннями зору
    A+ A-

          17 листопада - Міжнародний день студента. Це свято зближує та об'єднує молодих людей усього світу, тому що це, насамперед, день студентської солідарності, що немає меж та кордонів.

         Студенти завжди були волелюбною, незалежною частиною суспільства, і ідея власного свята завжди захоплювала їхні молоді душі.

           В основі цього свята лежить боротьба за свої права та інтереси, потрясіння, розчарування і радість перемог. Спочатку ця дата - це данина пам’яті чехословацьких студентів, героїв Опору. Коли в 1939 році німецькі війська окупували Чехію, студентські громади всієї країни об’єдналися і влаштували 100-тисячну демонстрацію. В ході заворушень був вбитий студент Ян Оплетала, а тисячі учнів і викладачів піддалися репресіям. А в ніч з 16 на 17 листопада було вбито 9 керівників Союзу студентів Чехії і заарештовано понад 1200 студентів. На засіданні Міжнародної студентської ради, що проходив у Лондоні в 1941 році, на честь загиблих у тих подіях заснували Міжнародний день студента, який з того часу відзначають 17 листопада.

           В Україні 17 листопада, крім міжнародного, святкується ще й український День студента. Це свято було встановлено Указом Президента Леоніда Кучми ще в 1999 році «на підтримку ініціативи студентської молоді України».

          В читальному залі №2 до Дня студента експонується тематична виставка «Освіта – це світильник життя, щоб розпізнати «хто є хто», «з ким і куди» йти здобувати скарб», яку можуть переглянути усі бажаючі.

    УДПУ Бібліотека © 2024

    Контакти
    Вулиця Садова, 2
    Телефон – 8(04744) 4-07-83
    E-mail – library@udpu.edu.ua

    Main Menu